Licenser och upphovsrätt

Upphovsrätten för innehåll på jespersandstrom.se tillhör Jesper Sandström om inte annat anges. I undantagsfall används bilder av andra, licenserade enligt någon fri licens (CC0/CC BY) – om så sker anges det alltid. Det kan också komma att publiceras bilder tagna av mig under sådana fria licenser, om så sker anges även det.

Jag publicerar visst innehåll under fria licenser för att det ska kunna spridas och användas på webbplatser som exempelvis Wikipedia. Licens anges alltid i bildtexten, som sagt, men bara som en fingervisning så använder jag fria licenser huvudsakligen på sådant som har ett allmänt informationsvärde, till exempel bilder av musiker, platser, kyrkor eller andra byggnadsverk som saknar andra högkvalitativa, fritt tillgängliga bilder. Sådana bilder återfinns exempelvis i några av dessa Wikipediaartiklar, där mina fotografier (åtminstone när detta skrevs i september 2018) används som huvudbild:
Richie MaloneDundretSlowgoldTeknikens Hus

Grundregeln är dock att innehållet är upphovsrättsskyddat och inte får återanvändas utan mitt medgivande. Nu är jag inte någon särskilt varm anhängare av immaterialrätt, så jag kommer knappast börja rättsprocessa emot dig för att du snor bilder eller text av mig. Men det kan hända att jag kallar dig för ett arsel offentligt. Så, låna gärna, men källhänvisa – och om du använder mitt material till något kommersiellt får du gärna ge mig en del av pengarna.

Vill du köpa något av det material jag publicerar här eller i andra källor jag länkar till, foto, video eller musik, kontakta mig då på jesper@jespersandstrom.se

Tack på förhand!