Mariam Salem. Foto: Helena Andersson Holmqvist/Moskit media.
Mariam Salem. Foto: Helena Andersson Holmqvist/Moskit media.

Vad menar du med jämlikhet, Mariam Salem?

Sveriges Radios morgonandakt den 1 oktober hölls av Mariam Salem och hade titeln ”Inför Gud är alla jämlika.” Där hade hon följande att säga om vallfärden till Mecka:

”Vi människor aldrig är så jämlika som när vi står i bön inför Gud och vi kan aldrig uppleva en mer konkret handling av jämlikhet än när vi befinner oss i Mecka under vallfärden.”

Det står henne naturligtvis fritt att tycka så, men det är en något underlig ståndpunkt – iallafall om man skriver under på Wikipedia-definitionen av jämlikhet:

För Mecka är ju faktiskt inte vilken stad som helst, utan en av de mest aggressivt, institutionaliserat ojämlika platserna i hela världen. Icke-muslimer måste hålla sig minst 15 kilometer därifrån. Kvinnor får inte röra sig fritt utan en manlig övervakare. De som är ateister, tror på fel gud eller älskar någon av fel kön förföljs, förtrycks och mördas, med hänvisning till religiös lag.

I ljuset av detta blir det väldigt märkligt att påstå att bönen i Mecka är en vacker jämlikhetsmanifestation. Ty, den enda jämlikhet som finns där är den sorts jämlikhet som råder mellan människor som tror på samma sak och hyllar en auktoritär ideologi tillsammans. För de andra, de som inte gladligen ställer sig i bön inför Gud, finns ingen jämlikhet i Mecka. Där har de inte rätt att vara jämlika, de har inte ens rätt att leva. Det är en fullskalig Handmaid’s Tale-dystopi, fast på riktigt.

Ändå kan Mariam Salem – oemotsagd – i Public Service tala om Mecka som ett jämlikhetens paradis. Tyvärr verkar det vara så att man även i det sekulariserade Sverige, kommer undan med att i religionens namn uttrycka åsikter som annars, rätteligen, hade ansetts helt oacceptabla.

Föreställ er en radioandakt där en vit nationalist talar drömmande om ett land och en stad där inga icke-nationalister är tillåtna, där antinationalister och homosexuella mördas med stöd i lag, där kvinnor helt saknar fri- och rättigheter.

Skulle någonting sådant någonsin kunna sändas i Sveriges Radio, som lättsam morgonunderhållning, utan brasklappar eller direkt efterföljande kritik och diskussion? Jag tror inte det – och jag är glad för att så är fallet.

Det är skadligt att det får passera, att det får segla förbi i ett oskuldsfullt skimmer av andligt myspys, bara för att det råkar handla om religion. De idéer som kommer till uttryck i Mecka är liksom inte skadliga av en slump.

De är en del av en religiös idevärld som inte tolererar någon jämlikhet alls. Ingen religionsfrihet, ingen sexuell frihet, ingen yttrande- eller åsiktsfrihet. Dessa idéer används för att förtrycka människor, kvinnor, icke-troende och icke-heterosexuella, framförallt på platser som just Mecka, men även bland troende i Sverige och på andra håll. De används för att skrämma människor till att inte visa sin kärlek, att inte tänka fritt, att inte ifrågasätta religiösa läror.

Just därför är det särskilt olyckligt att Public Service, som ofta och gärna pratar om vikten av att värna demokratin och allas lika värde, låter en sånhär sak passera utan så mycket som en kommentar. Salem kan självklart tycka att vallfärden till en världens mest ojämlika platser på något magiskt sätt lyckas bli ett uttryck för ”konkret jämlikhet” – men någon på Sveriges Radio borde åtminstone frågat henne vad hon isåfall menar med jämlikhet.

dela inlägget